Mena Soundsystem

Bij de geschiedenis van jeugdhuis Mena kan het dj-collectief Mena Soundsystem.niet ontbreken. Eén van de twee dj’s uit het duo, vertelt over het ontstaan:

  • Eerst en vooral toch even toelichten. Toen de makers van deze site ons de vraag stelde de geschiedenis van Mena Soundsystem in enkele zinnen samen te vatten moesten we toch even in de haren krabben. Geen idee dat er zoiets bestaat als “de geschiedenis van Mena Soundsystem”. Maar bescheiden als we zijn vonden we het bij nader inzien toch de moeite om er over na te denken. Even werd het idee van een ghostwriter geopperd. Maar Tom Lanoye had het te druk met de verfilming van z’n laatste boek, Herman Brusselmans was bezig aan een marathon het-achterwaarts-in-de-poes-naaien van Evy Gruyaert en Harry Mulisch was om de één of andere reden niet bereikbaar. Dus zijn we zelf maar in de pen gekropen. Bij deze…

We schrijven het jaar 2000.

  • Naar het voorbeeld van o.a. Discobar Galaxy, 2 many DJ’s, Norman Cook en geïnspireerd door het electronisch geweld van The Chemical Brothers, Daft Punk en Laurent Garnier besluiten 3 vrienden als cadeau voor het 18-jarigen vat van enkele vriendinnen het beste van zichzelf te geven achter de draaitafel. Niet makkelijk in volle revival van discoshit, Nederlandstalige crap en ranzige 80′s muziek tijdens de hoogdagen van de scouts- en chirofuiven. Plaatsen waar op dat moment traumaplaten schering en inslag zijn. Maar toch… Discobar Marginaal Gaan was geboren.

De beste electronische plaat allertijden volgens Mena Soundsytem: Laurent Garnier – The Man With The Red Face.

Even fast forward naar 2005.

  • JH Mena ziet het levenslicht en de activiteiten van Discobar Marginaal Gaan staan dan op een eerder laag pitje. Twee jongens van het collectief hebben hun hoofdtelefoon al aan de haak gehangen. Maar op 15 mei van datzelfde jaar is er de Mena Kick-Off party en dus opnieuw nood aan goedkope (lees: gratis) dj’s op de openingsfuif. Het resterende lid van Discbar Marginaal Gaan neemt z’n broer mee achter de dj-booth en The Sitmark Bros zijn een feit. Aangezien het jongste lid van het duo het echter veel te druk heeft met het voorzitten van een aanstormend succesverhaal, dat u wel bekend is onder naam JH Mena, was dit project dan ook geen lang leven beschoren. Geen nood, er staat dan al een nieuw lokaal talent klaar om de fakkel van de voorzitter over te nemen.
  • Diezelfde zomer is ook de eerste editie van Mena Open Air een feit en omdat beide heren geen zin hebben in urenlange shifts achter de kassa of toog bieden ze zichzelf aan als, alweer goedkope (lees: gratis), dj’s. Onder de nieuwe naam Mena Soundsystem zullen ze elke editie vanaf dan afsluiten. De rest is geschiedenis..

No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.