Hoe tap je de perfecte pint?

Wikipedia:

  • Bier tappen is een handeling waarbij men een glas vult met bier uit een tap. Een getapt biertje wordt over het algemeen meer gewaardeerd dan een biertje uit een flesje. Goed tappen vergt enige ervaring.”

Hoe tap je de perfecte pint?Spoel het glas in koud water om het op dezelfde temperatuur als het koele bier te brengen. Open de tapkraan in een vlotte beweging en laat eerst het schuim wegvloeien. Dit ‘offer’ mag niet in het glas belanden, want elke druppel bier moet recht uit het vat komen en koud zijn.
Houd het bierglas in een hoek van 45 graden onder de tapkraan. Wanneer het bier dan in het glas stroomt, kolkt het en krijgt het de perfecte hoeveelheid schuim.
Verwijder het schuim dat boven de glasrand komt met een schuimspaan of afschuimer. Dat doe je eveneens onder een hoek van 45 graden.
De ideale schuimkraag is drie centimeter dik en voorkomt dat grotere bellen het schuim doen inzakken. Een perfecte schuimkraag is belangrijk, want zo vermijd je dat het bier in contact komt met de lucht. De schuimkraag is ook een beschermende ‘afsluitdop’ die de koolzuurbelletjes niet laten ontsnappen. Maak de voet en de zijkanten van het glas schoon. Zo blijft het glas prettig om vast te houden.